2023-2024 Dönemi 1.yıl Teorik Eğitim Başvurusu
Psikanaliz Çalışmaları Derneği 2023-2024 Dönemi 1.yıl Teorik Eğitim Başvurusu
- Psikanaliz Çalışmaları Derneği 2023-2024 Dönemi 1.yıl teorik eğitim başvurusu için tıp hekimi, psikoloji, psikolojik danışmanlık, psikiyatri asistanı/uzmanı, klinik psikoloji öğrencisi/mezunu olmak yeterlidir.
- 2.yıl ve sonraki dönem teorik eğitimlere devam edebilmek için psikiyatri asistanlığı ya da klinik psikoloji angajmanının sağlanmış olması ya da eğitimcileri tarafından sonraki bir yıl içerisinde gerçekleşeceğine dair taahhüt kanaati gereklidir.
- Kayıt sürecinde istenecek belgeler ve talep edilen mülakat için işbirliği özeni önemsenmektedir.
- Eğitimlere kabul edilenlerin %10'una burs verilecektir.
-
1.Yıl Teorik Eğitim Programı
Psikanaliz Çalışmaları Derneği 1. yıl teorik eğitim programını hem psikanalize giriş niteliği taşıyan hem de güçlü ve sistematiği kavranabilen bir teorik zemin oluşturmak için tasarlamıştır. Bir diğer esas amaç da öğrenciye üst okuma stili edindirerek klasik metinler ve güncel literatür eşliğinde temel psikanalitik kavramları derinlemesine çalışmayı kazandırmaktır. 1. yıl teorik eğitimi hem formasyon sürecinin gereklilikleri olan psikanalitik terapi, süpervizyon gibi pratik süreçlere hazırlama, hem de ekolümüzün Salt Cinsel İnşa okumasına eşlik edebilecek teorik arka planı ele alarak ilerleyebilme ve taraflar için bir karar aşaması oluşturmak için dizayn edilmiştir.
Dersler haftada bir gün; toplam iki saat ve yüz yüze olacak şekilde planlanmıştır. Eğitim döneminde ölçme ve her iki dönem için dönem ödevi hazırlama sürecin gerekliliğidir.
Psikanaliz Çalışmaları Derneği eğitmeni 1. yıl Teorik Eğitim programını aktif anlatıcı konumunda ve program içeriği önceden planlanmış ders saatiyle uyumlu bir sorumlulukla ilerletir. Eğitim; eğitmen, süpervizör ve eğitim komisyonu işbirliği ile yürütülür. Öğrenciler eğitim sürecini hiyerarşik sıraya uyum sağlayarak geliştirebilir.
1. yıl teorik eğitimi programında çalışılacak temel konular arasında; psikanalitik çerçeve, bilinçdışı, aktarım ve karşı-aktarım bulunmaktadır.
- Psikanalitik Çerçeve; J.Bleger ve A.Lemma'nın Psikanalitik Çerçeve metinleri temel kaynak olarak okunacaktır. Ayrıca konuyla ilişkili literatüre ait ek okuma listesi (örn. strap-on makalesi vb.) eğitmen tarafından verilecektir. Freudyen bir okuma ile çerçeve konusu klasik anlamıyla ayrıntılı incelenecektir. Çerçevenin oral dönemin temel kavramlarından simbiyöz ile bağlantısı çalışılacak ve katılımcıların önemli zihinsel konseptler ile (örn. iyi meme- kötü meme, agresyon, non-verballik, semptom, omnipotans,imge vb.) aşina olarak bu kavramları çerçeve ile ilişkilendirmeleri sağlanacaktır. Katılımcıların psikanalitik durum ve psikanalitik formülasyon ile tanışmaları ve ayrıca salt cinsel inşa teorisine göre klinik teknik müdahalelere (örn. non-ego, up etmek, metaforik eklemlenme vb.) aşina olmaları planlanmaktadır.
- Bilinçdışı; Freud'un bilinçdışı makalesi temel metin olarak ayrıntılı incelenecektir. Topografik, ekonomik, yapısal kuramları, bilinçdışı, bilinçöncesi, bilinç, id, ego,süperego, bastırma, libido, kateksis gibi kavramlar klasik Freudyen açıdan ve salt cinsel inşa teorisine göre üst okuma ile ele alınacaktır. Bilinçdışının görünümleri olan konuşma, aktarım, rüya, semptomun birbirleri ile ilişkileri araştırılacaktır. Rüya ve oluşum mekanizmaları incelenecektir. Ayrıca oral dönem savunma mekanizmaları ve Klein'ın kuramı yakın okuma ile ele alınacaktır.
- Aktarım; Freud'un aktarım nevrozu kavramı ile başlanarak, literatürde kuramcıların aktarımı nasıl ele aldığı araştırılacaktır. Aktarım türleri ve klinik görünümlerinin gelişimsel aşamalar ve seksüalite ile ilişkisini kavramaya yönelik literatür okunacaktır. Acting in/out, enactment, bilinçdışı fantezi, dileğin varsanısal doyumu gibi aktarımla ilintili kavramlar ayrıntılı işlenecektir. Oral döneme ait temel kavramların (örn. primer narsisizm, splitting, projeksiyon, paranoid-şizoid konum, depresif konum vb.) çalışılması tamamlanacaktır.
- Karşı-aktarım; Freud ve nesne ilişkileri kuramcılarından itibaren güncel psikanalitik literatür derlemeleri de dahil olmak üzere karşı-aktarım kavramının değişimi ele alınacaktır. Ogden'in terapötik üçüncü kavramı klinik vinyetler içeren makaleler eşliğinde incelenecektir. Katılımcılardan tüm yıl boyunca öğrendikleri temel kavramları birbirleri ile ilişkilendirmeleri ve psikanalitik formülasyon yapmaya dair beceri geliştirmeye başlamaları beklenecektir. İkinci sınıfa hazırlık olarak anal dönem de giriş niteliğinde ele alınmaya başlanacaktır.
1. yıl teorik eğitiminin temel kavramları açısından okunacak kuramcılar listesi şöyledir: Freud, Fairbairn, Klein, Winnicott, Bion, Bleger, Laplanche, Ogden. Ders yılı başında içinde bir yıllık literatür listesinin de olduğu metinlerden oluşan okuma listesi verilmektedir.