Duyuru II

Yönetim Kurulu ikinci toplantı tutanağı

Yönetim kurulunun 09.02.2024 tarihli ikinci toplantı tutanağı aşağıdaki gibidir:

 

  • Psikanaliz Çalışmaları Derneği üyeleri, alanda etkinlik gösteren çok sayıda saygın dernek psikiyatrist ve klinik psikologlarıyla eşit hukuki tasarrufa sahiptir. Faaliyetlerini benzer bir şekilde ‘meslek erbabı olmalarına dair sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi' ve 'sivil toplum kuruluşları genel müdürlüğü dernek kuruluş/denetleme' yasalarına dayandırarak sürdürmektedir. Dolayısıyla da hukuki ve meşrudur.
  • Alanın gereksindiği herhangi bir mesleki bilginin edinilmesi, kazandırılması, geliştirilmesi, üretilmesi, yayılması faaliyetlerini bir araya gelme ve örgütlenme hakkını ayrıca bir 'üst yetkilendirilme' gerekmeksizin kullanmayı meşru gören bir politik iddiayı savunmaktadır.
  • Dernekler arası ya da meslek içi olası ‘hiyerarşi ve yetkilendirmeyi’ belirleyebilecek akreditasyon, teamül v.s herhangi bir ‘imtiyaz alanı' oluşturabilecek kavramsal gerekçeleri 'psikanalizin sorunu' başlığı altında ve deontolojik bir görgü içinde hacimli tartışılmasının önemine dikkat çekmektedir.
  • Hukuki olarak herhangi bir dernek sertifika değil sadece “faaliyetlere katılım belgesi” düzenleme yetkisindedir. Dolayısıyla dernekler bir meslek değil, psikoterapilere ait görgüyü edindirirler.
  • Psikiyatristlerin ve klinik psikologların her biri kendilerine sunulan mesleki bilgiyi öğrenme, edinme, uygulama ve örgütleme stilleri konusundaki tercihlerde mümeyyizdir.
  • Mesleki beceri ve hukuki tasarrufların ve dahi kişi onurunun tartışmaya açılmasına varan bazı meslektaş ve alan çalışanı arası çatışmanın her birinin bir şekilde önceden kurulmuş hasta-hekim ilişkisine çoktan zarar vermiş olabileceği akla gelmelidir.
  • Hep birlikte sapı, samandan ayırt etmek, hukuki, deontolojik ve etik bir çerçevenin sınırladığı alan içinde olduğumuzu bir uyarı gibi hissetmekte yarar var.

I. Duyuru

Yönetim Kurulu Toplantısı

Yönetim Kurulu Toplantısı ilk oturum tutanakları aşağıdaki gibidir.

 

Psikanaliz Çalışmaları Derneği, bünyesinde barındırdığı psikiyatrist ve klinik psikologların psikanaliz kuramına ilişkin başlattıkları teorik çalışmaların 6 yıl sonunda bir bilgi birikimi ve üretimi deneyimine ulaşmasıyla dernek statüsüne geçmiştir. Derneğin misyonu psikanaliz eğitiminin, kuramının ve tedavi tekniğinin gelişmesine katkıda bulunmaktır. Eğitimin formal bir zemine oturtturulması amaçlanmaktadır. Psikanalist olmanın üc sac ayağını oluşturan analizden geçme, teorik eğitim ve süpervizyonun dışında analist adayının süpervizyon eşliğinde eğitim vermesi, süpervizyon vermesi, düzenlenen mutat psikanaliz seminerlerinde süpervizör, koordinatör gibi görevler alarak sürecini tamamlaması beklenmektedir. Psikanaliz Çalışmaları Derneği klasik Freudiyen ya da Lacancı yaklaşımı kendine bir yönelim olarak belirlemiş uluslararası herhangi bir dernek tarafından akredite/yetkilendirilmiş değildir.

Psikanaliz Çalışmaları Derneği kendini, psikanaliz kurumları ve teorisi içinde bir iç eleştiri olarak düşünmektedir. Psikoseksüel inşaanın kompleks ve bir arada yapısı üzerinden bir üst okuma (süperimpoze) geliştirmeyi ana hedef olarak belirlemiştir. Psikoseksüalite terimini, zaman/mekan bağlamını, beden ve sosyolojik temaslarını/kısıtlılıklarını dışarda tutan psikanaliz okumasının adı olarak “Salt Cinsel İnşa / Pure Sexual Construction” olarak benimsemiştir. İmge işleyişine dayalı tasarımsal bir seksüelite hipotezi kurmanın önemi üzerinde durulmuştur. Transferansın sağladığı terapötik avantajın önemi büyük olsa da, hastanın aktarımını çalışması zaman almakta belki de bir türlü tamamlanamamaktadır. Dinamik, hikayeye dayanan analitik çalışmanın aksine, imge ve kurgu denklemi tasarımına dayalı bir yöntem olan Salt Cinsel inşa hipotezinde hastanın oto-psikanalitik çalışma becerisi edinerek terapinin tamamlanması hedeflenmiştir.

Klasik psikanalizin ödipal denklem üzerinden psişe tasarımını üst okuma ile yeniden kurgulayan Psikanaliz Çalışmaları Derneği latent- eşcinsellik üzerinden bir psişe tahayyülü tanımlamaktadır. Kliniğin latent-eşcinsellik tasarımı ile formülasyonu sayesinde psikoseksüalitenin kurucu dinamik/ ödipal inşası, hikayenin öznelliği, güdü, süper-ego gibi temel kavramlar yeniden ele alınmış, zamandışı, self-tasarımı gibi yeni kavramlar çalışma odağı haline getirilmiştir.