Cinsiyetsiz Aşk ve İç İşleyiş: Latife TEKİN’in Zamansız Romanının Zamandışı Kavramı Işığında Ele Alınması
Hazal ÇELİK
sunum özeti:
….Hikayenin tetiğini çekmek için geriye döndürülemez bir ilk sahne gerektiği aşikar. Ben de bu eşsiz romanın yazarının stilini taklit etme ilhamıyla, vakit kaybetmesizin okuyucuyu karşı karşıya bıraktığı soruyla hemen başlamış olayım. Peki ya edebiyat hikayeyi aşar da, Zamansız’ın ima ettiği, yeni bir psikanalitik kavramla düşünülecek olursa, yani “zamandışı” bir anlatıma ulaşırsa neler olur?
…İki aşık arabadadır ve arabayla göle düşerler. Şunu hemen ifade edeyim. Klasik psikanalitik yaklaşımla travma gibi ele alınabilecek “göle düşme” sadece geriye döndürülemez ilk sahne işlevi taşısaydı; kronolojisi bozulmuş bile olsa, roman kahramanının zihninde geçtiği biçimiyle metnin içine dağılmış olsaydı dahi, başka meselelerle ilgilenmesi gerekecekti. Kadın olmak, erkek olmak, karşılıksız aşk ya da zedelenme gibi… Daha açık söyleyecek olursam, bir hikayeyle karşılaşacaktık ve kendi ruhsal bakiyemizin sınırladığı haliyle hikayemiz başka bir hikayeyi okuyacaktı. Fakat yazar bilgece edebi manevralarla, okuyucuyu simgelerin değil imgelerin cinsel dünyasına, hem de kahkahalar eşliğinde, fırlatmayı başarmış görünüyor.
…..Geride bırakılan, fabl biçiminin seçilmesiyle görünür olan -fakat asla bununla sınırlı kalmayan-insan bedenleriyle birlikte cinsel kimlikler, daha sonra açacağım nedenlerle anılar/çocukluk, kısacası insan olmanın toplumsal inşaya dair koşullarıdır. Yazarın giriştiği kapsamlı geride bırakmayı “dil”in sınırlarına kadar genişletebiliriz.
….İmgesel kurguyu tam olarak psişenin kendisine, yani cinselliğe, başka bir deyişle soyutlama becerisine eş değer gören bu kuramsal yaklaşıma göre; cinsiyet de dahil olmak üzere anne, baba ve çocuk gibi dinamik ilişkiyi, diğer bir değişle hikayeyi anlamayı sağlayacak biyolojik, sosyolojik ve tarihsel inşalar psikanalitik düşünceden arındırılmalıdır. Bunu yapmak bizi romandaki gibi psişeyle, SCİ okumasına göre ruhsal iç işleyişle, yani saf cinsel kurgu ile karşı karşıya bırakacaktır.
-----------
08 Ekim 2023 "edebiyat konuşmaları" başlıklı toplantı moderatör Ahmet Balad Coşkun'un soruları eşliğinde ilerleyecektir. Neler dinleyeceğimizi biz de merak ediyoruz. Aynı gün erken saatlerde başlayan toplantıda farklı başlıklarda başka sunumlar da olacaktır. Program şöyledir;
IV. SALT CİNSEL İNŞA PSİKANALİZ TOPLANTISI
Açılış
10:00-10:15
Hazal ÇELİK
A. “Rüya”
5 kuramcı/5 kavram eşliğinde imge işleyişinin izini sürmek
1. FREUD: Rüyalar ve Bilinçdışı
10:15-11:00
Konuşmacı: Sinem VELDET
Moderatör: İrem İlhan YÜKRÜK
2. KLEIN: Bebeğin Rüyası, Kısmi Nesneler ve Projektif İdentifikasyon
11:10-11:55
Konuşmacı: Nehir ZEREN
Moderatör: İrem İlhan YÜKRÜK
Tartışma
11:55-12:05
3. BLEGER: Evrensel Bir Rüya: Simbiyozis
12:15-13:00
Konuşmacı: Elif UZER
Moderatör: İrem İLHAN YÜKRÜK
Tartışma
13:00-13:10
ÖĞLEN ARASI
13:10-14:00
4. WINNICOT: “Anne”nin Rüyası: İnfant ve Karşıt-Aktarım
14:00-14:45
Konuşmacı: Gülşen TEKSİN
Moderatör: Dinç Orkun YONTAR
5. BION: Analizanın Rüyası, Aktarım ve Dileğin Varsanısal Doyumu
14:55-15:40
Konuşmacı: Dilara ÇETİN
Moderatör: Orkun Dinç YONTAR
Tartışma
15:40-15:50
Kapanış
16:00-16:20
Müge ARSLAN ÇELİK
KAHVE ARASI
16:20-16:40
B. “Edebiyat Konuşmaları”
1. Yazarının Gözünden Zamansız
16:40-17:20
Konuşmacı: Latife TEKİN
Moderatör: Ahmet BALAD COŞKUN
2. Cinsiyetsiz Aşk ve İç İşleyiş: Latife TEKİN’in Zamansız Romanının Zamandışı Kavramı Işığında Ele Alınması
17:30-18:10
Konuşmacı: Hazal ÇELİK
Moderatör: Ahmet BALAD COŞKUN